ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Το Σύνδρομο Του Καλού Παιδιού

Γιατί είναι καιρός να απαλλαγείς.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «καλού παιδιού».
-Γιατί δεν σε ωφελεί να είσαι το «καλό παιδί».


Μήπως βασανίζεσαι συχνά από ενοχές; Μήπως αναρωτιέσαι αν έπραξες σωστά; Αν συμπεριφέρθηκες όπως πρέπει; Αν τους ευχαρίστησες όλους; Μήπως σε ακολουθεί το σύνδρομο του καλού παιδιού; Ήρθε η ώρα να αποτινάξεις  αυτόν τον τίτλο. Υπάρχει λόγος.

Τι σημαίνει «καλό παιδί» τελικά; 

Σίγουρα από μόνη της η λέξη είναι θετική και συνειρμικά το θετικό συνδυάζεται στο μυαλό μας με κάτι που είναι σωστό να το κάνουμε. Ποιες συμπεριφορές ακολουθούν αυτές τις σκέψεις; Μήπως και για σένα «καλό παιδί» σημαίνει: Να μη θυμώνεις και δυσαρεστείς με αυτόν τον τρόπο τους άλλους; Να μη δείχνεις τη δυσαρέσκεια σου, αλλά ούτε την έντονη χαρά σου, ιδίως όταν την εκφράζεις με τρόπο που δε συνάδει της ηλικίας σου και του κοινωνικού περιβάλλοντος; Να υποχωρείς για να μη δημιουργηθούν εντάσεις; Να καταπιέζεις τα «θέλω σου» γιατί προηγούνται τα «θέλω» κάποιων αγαπημένων σου; Να μην εκφράζεσαι αντίθετα από τη γνώμη των άλλων για να μη δημιουργήσεις αντιπάθειες; Να λες πάντα «ναι» επειδή φοβάσαι μήπως δε σε αποδεχτούν, μήπως σε απορρίψουν; 

Πού οδηγεί η συμπεριφορά του καλού παιδιού;

Τέτοιες συμπεριφορές, όταν ακολουθούνται με σταθερότητα, έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα για το ίδιο το άτομο:

-Μαγνητίζει τοξικές σχέσεις και τοξικούς ανθρώπους.

-Υπάρχει ένας καταπιεσμένος θυμός που θα εσωτερικευθεί ή δεν ξέρουμε ποια λανθασμένη πορεία θα πάρει κάποια στιγμή.

-Ο φόβος απόρριψης και ο φόβος αποτυχίας τον σταματάει από το να δοκιμάσει και να υλοποιήσει επιτυχίες.

-Δε δημιουργεί αληθινές ουσιαστικές σχέσεις.

-Νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με άλλους.

-Φορτώνεται με υποχρεώσεις που τον γεμίζουν άγχος και αγωνία αν θα προλάβει, αν θα τα καταφέρει, αν τους ικανοποιήσει όλους.

-Καταπιέζεται και δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος.

-Δεν έχει χρόνο για τον εαυτό του.

Πώς να δώσεις λύση

Πώς θα αντιμετωπίσεις λοιπόν το σύνδρομο του «καλού παιδιού»; Αρχικά αναγνώρισέ το. Βλέπεις στοιχεία από τα παραπάνω στη συμπεριφορά σου, στον τρόπο σκέψης σου; Τι συναισθήματα σου δημιουργούν; Αν είναι δυσαρέσκεια, άγχος, ψυχική πίεση, τότε θα πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές. Ποιες είναι αυτές;

Συνειδητοποίησε τι σημαίνει πραγματικά «καλό παιδί». 

Τι είναι αυτό που σε κάνεις να πιστεύεις ότι καλός είναι αυτός που συμφωνεί, φορτώνεται, δεν διεκδικεί; Ξεκίνα να βάζεις όρια σε ανθρώπους και συμπεριφορές. Δούλεψε με τον φόβο απόρριψης και τον φόβο αποτυχίας. 

Ξεκίνησε το ταξίδι της αυτογνωσίας. 

Γνώρισε τον εαυτό σου, τι πραγματικά θέλεις, ποια είναι τα θετικά σου, ποιες είναι οι δικές σου αξίες κι όχι οι αξίες άλλων που έχεις ίσως υιοθετήσει σαν δικές σου (ενδοβολή), ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις σου που σε οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές και απελευθερώσου. 

Αποσαφήνισε τις προτεραιότητες σου.

Για να τα καταφέρεις, ανακάλυψε ποιες είναι οι ανάγκες σου και ακολούθησε τες. Βάλε στόχους. Στόχους που να συμπεριλαμβάνουν εσένα. Και κυρίως μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. 

Αγάπησε τον εαυτό σου, βρες την ισορροπία και ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση σου.

Η αυτογνωσία οδηγεί σε αποδοχή του εαυτού, σε αγάπη του εαυτού. Θα πρέπει, όμως, να αναρωτηθείς, πόσο έτοιμος είσαι να διεκδικήσεις τις ανάγκες σου και όσο έτοιμος είσαι να αγαπήσεις τον εαυτό σου. 

Τέλος καλλιέργησε τη θετική σκέψη. 

Η θετική σκέψη είναι η βάση για να χτιστούν όλα τα άλλα.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Πρέπει Να Αγαπήσω Πρώτα Εμένα Πριν Αγαπήσω Κάποιον Άλλο;

3 Κόντρα Συνήθειες Των Έξυπνων

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

“Καλό Παιδί” Τέλος;

ΕΥΕΞΙΑ//

Αγγελάκι-Διαβολάκι; Γιατί Το Παιδί Σου Έχει Δύο Πρόσωπα;

Cute happy little casual girl embracing teddy bear, reading book and sharing secrets with her favorite toy friend. Pretty kid at home, lying on the floor near sofa (Cute happy little casual girl embracing teddy bear, reading book and sharing secrets w
ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Θες Παιδί Αυτόνομο; Ξεκίνα Από Το Δωμάτιό Του!

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης