X-MAS THRIVE//

Τι Σε “Τρώει” Τις Γιορτές;

Γιατί οι γιορτές προκαλούν σε κάποιους άγχος.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πού οφείλεται το άγχος των γιορτών.
-Πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο εθελοντισμός.


Χαλάρωση και στιγμές ευτυχίας. Αυτό δεν σημαίνουν οι γιορτές για τους περισσότερους από εμάς; Δεν  ισχύει, όμως, αυτό για όλους. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν ιδιαίτερο άγχος και πίεση την περίοδο των εορτών. Tι μπορεί να φταίει; 

Το άγχος να τα προλάβεις όλα; Η κατάθλιψη για όσα δεν έχεις αποκτήσει ακόμα;  Ιδιαίτερα όταν συγκρίνεις τις φετινές γιορτές με άλλες χρονιές στο παρελθόν που ήταν καλύτερα. Ή μήπως οι προσδοκίες ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από όλα τα άλλα; Όπως και να έχει τέτοιους είδους σκέψεις είναι πολύ πιθανό να σαμποτάρουν την όποια  εορταστική σου διάθεση.

Γιατί αυξάνεται το άγχος την περίοδο των γιορτών;

Πρώτον και κύριον επειδή μπορεί να έχεις αυξημένες προσδοκίες. Οι προσδοκίες έχουν να κάνουν με το πώς πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι γιορτές. Ζούμε σε μία εποχή υπερβολικής εμπορευματοποίησης, όπου το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι τα δώρα και οι “τέλειες” κοινωνικές επαφές. Υπάρχει ταυτόχρονα η αντίληψη ότι πρέπει να περνάμε πάντα καταπληκτικά στις γιορτές. Αυτή η πεποίθηση μας πιέζει και έτσι προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κατάσταση γεγονός που μας προκαλεί έντονο άγχος. 

Κι όμως πολλές από αυτές τις τέλειες εορταστικές εικόνες που συνεχώς παρατηρούμε είτε στα ΜΜΕ, είτε σε πολυκαταστήματα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και αποτελούν μια επινόηση των υπευθύνων marketing με σκοπό την υπερκατανάλωση. Έτσι, λοιπόν, νιώθουμε υποχρεωμένοι να κάνουμε ψώνια, να αγοράσουμε δώρα, να συναντηθούμε με άτομα που έχουμε πολύ καιρό να δούμε με τα οποία όμως μπορεί να μην έχουμε τις καλύτερες σχέσεις. Κάπως έτσι οι γιορτές συνοδεύονται από υψηλές προσδοκίες γύρω από την τέλεια, ευτυχισμένη οικογένεια και το κλίμα αφθονίας. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να ζήσουν μία τέτοια κατάσταση. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο του πρόσωπο, η εορταστική περίοδος θα συνοδεύονται για αυτόν από θλίψη και πένθος. Επίσης αν κάποιοι είναι μόνοι τους εκείνες τις ημέρες, μοιραία θα νιώσουν μοναξιά και απομόνωση. Το ίδιο και όσοι αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα που ευνόητα δεν είναι λίγοι.

Για καλύτερη διαχείριση του άγχους των γιορτών

-Αποδέξου τα συναισθήματά σου. Μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να είσαι χαρούμενος αν δε το νιώθεις. Αν κάτι δε σε εκφράζει πες όχι και μην το κάνεις.

-Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να μπορέσεις να τους επιτύχεις χωρίς να αγχωθείς

-Ασχολήσου με τον εθελοντισμό, γεγονός το οποίο σίγουρα θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη μοναξιά σου και να νιώθεις δημιουργικός βοηθώντας τους συνανθρώπους σου.

Θέσε προτεραιότητες. Κατάγραψε όσα θες να κάνεις και αφιέρωσε τον αντίστοιχο χρόνο και ενέργεια για την κάθε δραστηριότητα. Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα τέλεια. 

Και να θυμάσαι!

Οι γιορτινές μέρες δεν είναι κάτι άλλο από μια συνέχεια της καθημερινότητάς μας. Βέβαια υπάρχουν κάποιες αλλαγές, αλλά συνήθως ό,τι έκανες πριν, κάνεις και τώρα. Μην ξεχνάς ότι εσύ δίνεις νόημα σε κάθε γιορτή όπως και γενικότερα σε ό,τι κάνεις. Γι’ αυτό φρόντισε να δώσεις στην εορταστική περίοδο το νόημα που εσύ θέλεις απομυθοποιώντας κάθε εξιδανικευμένο πρότυπο για τις γιορτές. Έτσι θα είναι πιο εύκολο και πιθανό να σου μείνουν αξέχαστες.

Διάβασε ακόμα:

Χριστουγεννιάτικες Διακοπές. Απόλαυσέ Τες!

Τι Να Προσέξεις Για Να Απολαύσεις Τις Γιορτές Χωρίς Απρόοπτα

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Περισσότερο άγχος, λιγότερο σεξ;

ΕΥΕΞΙΑ//

6 Απλοί Τρόποι Για Να Διαχειριστείς Το Άγχος

THRIVING MIND//

Πώς Η Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους Επηρεάζει Την Εργασία Και Την Απόδοση

Εγγραφή στο Thrive Newsletter

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης