ASK THE EXPERT//

Γιατί Παχαίνουμε Όταν Κόβουμε Το Κάπνισμα;

Απαντά ο Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο ask@thriveglobal.gr.

Οι 3 κύριοι λόγοι για τους οποίους η διακοπή του καπνίσματος ενδέχεται να αυξήσει το σωματικό βάρος είναι:

  1. Η νικοτίνη του τσιγάρου, αποτελεί ουσία που «ανεβάζει» τον μεταβολισμό. Κάθε φορά που καπνίζετε ο μεταβολισμός σας αυξάνεται και αυτό εύκολα μπορείτε να το αντιληφθείτε μετρώντας τους καρδιακούς παλμούς σας. Θα διαπιστώσετε μια αύξηση έως και 20 χτύπους περισσότερους ανά λεπτό. Συνεπώς διακόπτοντας κάτι που αν και ανθυγιεινό σας κάνει να καίτε λίγες θερμίδες παραπάνω, ο μεταβολισμός σας γίνεται πιο «επιρρεπής» στην αύξηση βάρους.
  2. Μετά την διακοπή του καπνίσματος παρατηρούνται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Κάποια άτομα βιώνουν μεγαλύτερη όρεξη, ενώ κάποια άλλα ξαφνικά δείχνουν προτίμηση σε τροφές που δεν ήθελαν όσο κάπνιζαν. Είναι γεγονός άλλωστε ότι μετά την διακοπή του καπνίσματος, τόσο η γεύση όσο και η όσφρηση βελτιώνονται και επανέρχονται στο κανονικό.
  3. Μετά την διακοπή του καπνίσματος παρατηρείται συχνά «ανάγκη» για να υπάρχει κάτι στο στόμα, στη θέση του τσιγάρου. Τρώγοντας λοιπόν ή ακόμα χειρότερα τσιμπολογώντας, ο πρώην καπνιστής έχει την αίσθηση ότι αναπληρώνει την συνήθεια αυτή. Δεν είναι λίγες οι φορές που απλά μια τσίχλα, μια οδοντογλυφίδα ή ένα «μπαστουνάκι» καρότου μπορεί να «ξεγελάσει» και να δώσει την απαιτούμενη λύση…

Ο Κωνσταντίνος Ξένος είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, ένα στη κλινική διαιτολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και ένα στη Διατροφική Ιατρική (Nutritional Medicine) από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey, αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες.
Από το 2012 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διδακτορικής διατριβής το συσχετισμό σημειακών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών σε γονίδια που αφορούν στη παχυσαρκία με την αποτελεσματικότητα φυσικών προιόντων στην απώλεια βάρους σε ενήλικο Ελληνικό πληθυσμό. Ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, σε προσωπικό του γραφείο, ενώ το φθινόπωρο του 2008 και μετά από έντονη σκέψη και προβληματισμό σχετικά με την χαμηλή ποιότητα διατροφικής παιδείας του σύγχρονου Έλληνα, ιδρύει μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) με ακρογωνιαίο άξονα δράσης την διατροφική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Δυσκολεύεσαι Τόσο Πολύ Να Το Κόψεις;

5 Έξυπνα Νούμερα Για Να Κόψεις Το Κάπνισμα

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Πώς Να Αποφύγεις Τα Πιασίματα Στο Γραφείο

ΕΥΕΞΙΑ//

8 Ασκήσεις Για Την Ενίσχυση Των Οστών Σου

ΕΥΕΞΙΑ//

9 Τρόποι Για Να Μεγαλώσεις Την Ημέρα Σου

Εγγραφή στο Thrive Newsletter

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης