ΕΥΕΞΙΑ//

Έρευνα: Η επαφή με την τέχνη αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Μία ευεργετική πλευρά της τέχνης που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς συνδέεται η καλλιτεχνική δραστηριότητα με τη μακροζωία.
-Σε ποια ηλικιακή ομάδα εντοπίζονται τα οφέλη.


Πόσο συχνά πηγαίνεις στο θέατρο, σε μία συναυλία ή σε ένα μουσείο; Γενικά πόσο στενή είναι η σχέση σου με τις τέχνες; Αν δεν είναι ιδιαίτερα στενή, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τη στάση σου, γιατί νέα έρευνα έρχεται να συνδέσει την καλλιτεχνική δραστηριότητα με τη μακροζωία.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, εξέτασε πώς η ενασχόληση με τις τέχνες, όπως είναι το θέατρο, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, συνδέεται με τη θνησιμότητα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που έκαναν κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα σε συχνή βάση, είχαν κατά 31% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν κάτι ανάλογο. Ο κίνδυνος ήταν 14% χαμηλότερος σε αυτούς που έκαναν κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα, αλλά όχι σε τακτική βάση, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν καμία επαφή με τις τέχνες. Ο σύνδεσμος μεταξύ της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και των τεχνών εξακολούθησε να υπάρχει, αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες, όπως η ηλικία, η υγεία και η ευμάρεια. 

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα 6,710 ενηλίκων άνω των 50 ετών από το English Longitudinal Study of Ageing (ELSA) και επανεξέτασε αυτό το δείγμα ανθρώπων 14 χρόνια μετά. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Daisy Fancourt υποστήριξε: “Βρίσκουμε όλο και περισσότερες αποδείξεις που δείχνουν ότι τα οφέλη της τέχνης στην υγεία είναι μεγάλα. Παρ’ όλο που ο ελεύθερος χρόνος σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, λίγες έρευνες έχουν εστιάσει ειδικότερα στην ενασχόληση με τις τέχνες.” 

“Σε αυτήν την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι η ενασχόληση με τις τέχνες θα μπορούσε να συνδέεται με την μακροζωία στους μεσήλικες, κάτι που εξηγείται από τις διαφορές που υπάρχουν στην ψυχική υγεία και τη σωματική άσκηση.” 

Οι ενήλικες που έκαναν κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα σε συχνή βάση, είχαν κατά 31% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν κάτι ανάλογο.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Καθηγητής Andrew Steptoe εξήγησε: “Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι οι άνθρωποι που πάνε σε μουσεία και συναυλίες είναι πιο υγιείς από αυτούς που δεν πηγαίνουν. Ή είναι πιο πλούσιοι, πιο ευκίνητοι και λιγότερο καταθλιπτικοί και αυτό εξηγεί την μακροχρόνια επιβίωσή τους. Αλλά το πιο ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα είναι ότι λάβαμε υπόψη αυτούς τους παράγοντες και ακόμη περισσότερους και εξακολουθούμε να παρατηρούμε έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ πολιτιστικής δραστηριότητας και επιβίωσης.”  

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να προστεθούν στις αποδείξεις για τα οφέλη των τεχνών στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων.

Διάβασε ακόμα:

Η Αληθινή Ζωή Έρχεται Μόνο Αν Ρισκάρεις

Η Χώρα Με Τα Λιγότερα Παιδιά Και Τους Περισσότερους Ηλικιωμένους

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΠΡΟΣΩΠΑ//

Μαρία Πρωτόππαπα: «Κρατάω στιγμές και περιόδους που κάτι μου αποκάλυψαν ή με άλλαξαν μέσα στην πορεία της ζωής»

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Ο Thrive Οδηγός για να δημιουργήστε μία υγιή σχέση με την Τεχνολογία για εσάς και τα παιδιά σας

ΠΡΟΣΩΠΑ//

Μαρίνα Γιώτη: «Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, είναι σημαντικό να δουλέψουμε τους χαρακτήρες των παιδιών»

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης